Emil Österlund

Återskapa data från ett skadat SD-kort med hjälp av en Arduino.

Jag fick ett SD-kort av en vän som inte var läsbart längre så jag tänkte jag skulle försöka få ut datat från det ändå, med hjälp av en arduino. Tyvärr var kortet skadat bortom all räddning, men här är ändå en liten uppdatering på hur jag gick tillväga.

Det handlade om ett micro-sd kort. De är lite pilliga att hålla på med, men tack och lov så hade jag en sd-micro till vanligt sd - adapter liggandes. Så jag skapade med hjälp av den en egen "kortläsare" genom att löda på några ben och sätta den i en breadboard.

Sen handlade det bara om att koppla sdkortet till arduinon:
 ** MOSI - pin 11
 ** MISO - pin 12
 ** CLK - pin 13
 ** CS - pin 4

Ett SD-kort har två olika lägen att prata med en enhet. Det ena, SDIO, används av din telefon, din dator och din kamera. Det andra heter SPI och är MYCKET långsammare. Men ibland kan det vara så att det bara är SDIO som är trasigt på ett kort och då funkar det fortfarande att komma åt datat via SPI.

En Arduino har ett SPI-interface, så det går utmärkt att koppla ihop och standard Arduino IDEn har exempel som kommer med om hur man kan jobba med SD-kort genom att lista info om det, lista filer etc.

Jag testade med ett kort jag visste fungerade och fick från det ut data från det. Sen testade jag att lista filerna på det "trasiga kortet". Tyvärr klarade den inte av att detektera kortet alls. Helt dött. Jag provade flera gånger men det gick inte.

Jag ger upp det här kortet, för det var FÖR trasigt. Men det vore spännande att få det att fungera nästa gång.

Lite information om hur man faktiskt skickar över filerna till datorn sen kan du hitta här.