Emil Österlund

Bluffsamtal från "Microsoft"

Under några dagar har vår hemtelefon ringt och min fru har fått prata med "Microsoft" några gånger. Vi har båda förstått att det är någon sorts scam. Idag var jag äntligen hemma och kunde svara när de ringde och efteråt gjorde jag lite research.

"Hello my name is Shane and i am calling from Microsoft". Så började samtalet. Sen berättade hon vad jag hette och att "your computer is compromised and sending out viruses." Åh nej. Ja visst kan jag starta min dator, jag sitter vid den nu. Jag förstod på en gång att det inte var Microsoft som ringde utan någon annan som försökte lura mig.

Och så höll vi på i ungefär 10 minuter. Jag följde instruktionerna, Man skulle trycka ctrl + win + r. Och följa hennes instruktioner. I slutändan så ville hon att jag skulle gå in på en hemsida. Det gjorde jag inte. Det var här jag svarade att "all the computers in our house either run linux or OS-X and I think you are trying to fool me." Hon var inte så lätt att bli av med. "If I am not Microsoft how do I then know your name?". Och det vet jag ju inte. Men ett namn är lätt att få tag på. När jag stod på mig så sa det bara klick när hon lade på.

Googlar man lite så ser man att det är ett väl utbrett fenomen och att många är drabbade. Att de i slutändan är ute efter att komma över innehållet på din dator.

Var försiktig!

 

Kommentarer

Eivind
De har ringt min morfar noen ganger også, han har ikke engang noen pc. Jeg har holdt samtalen gående en stund, og de har påstått at de har mac-adresse og IP-adresser og tjo og hei. Så, når jeg sier at han verken snakker engelsk eller eier noen datamaskin, og ber de slutte å ringe ham, legger de bare på, og prøver igjen dagen etter. For en gjeng rasstapper, altså.