Emil Österlund

Boktips - lightbringer series och stormlight archive. Och lite abercrombie också.

Under de senaste månaderna så har jag hunnit läsa ganska mycket. Det finns oerhört mycket bra fantasy att läsa. Idag blev jag färdig med den senaste boken i Lightbringer serien och det fick mig att fundera lite kring vad jag ska läsa vidare.

Lightbringer, av Brent Weeks. Hittils har tre böcker kommit ut. Det blir nog minst två till innan det är klart. Serien handlar om flera personer, men centreras kring Kip. Kip, en fet kille som ser på sig själv som the turtlebear visar sig vara son till The Prism. Den styrande religionens högsta höns. Serien är bra. Den spänner över en lättgreppad värld, med ett magisystem som är nytänkande och bra. Serien innehåller oerhört många tvistar och väldigt mycket politik och plottande. Ett måste om du läser fantasy.

Stormlight Archive av Brandon Sanderson I en värld där stormar härjar över jorden med så jämna mellanrum att städer bara byggs i lä har Kaladin blivit lurad av en högt uppsatt adelsman. Istället för en belöning så blir han märkt som slav och såld. Han är på väg att ge upp allt, men världen är inte riktigt klar med honom än. Det här är en så bra serie att jag inte vet vart jag ska börja. Det här är den enda serien som når upp till Kingkiller-triologins klass. Brendan Sanderson är nog min favoritförfattare alla kategorier. Han har lyckats leverera inte bara en, utan TRE fantastiska fantasy-serier. Om du inte har läst Mistborn måste du göra det också(det kom ut en ny bok här för någon vecka sedan!!!).

Half a King av Joe Abercrombie. Ingen kan skildra en kall vikingainspirerad värld lika bra som Abercrombie. Med Half a King så startar han upp ett nytt kapitel. Det är ingan Logan Ninefingers med, men serien håller väldigt bra ändå. Half a King är den första boken där kungen Yarvis blir störtad. Men istället för att dö lyckas han komma undan för att sen försöka kämpa sig tillbaka. FÖrsta boken följs upp av Half a World och häromveckan kom Half a War ut. Läs alla Abercrombies böcker! Nu.

Nu har jag tipsat om mina bästa fantasytips just nu. Vad har du för tips till mig?