Emil Österlund

Bygga världens minsta spellåda

IMG_20150418_170721 IMG_20150418_170337På vårat öppna makerspace så saknade vi en aktivitet som vi tyckte passade. Efter mycket gnuggande av geniknölar så kom jag på att vi kunde bygga ett väldigt simpelt spel förpackat i en väldigt liten låda. Spelet kräver att man är två(eller tävlar mot sig själv). Spelarna fattar var sin knapp(vit eller grön( Heja Brage! ) ). När neopixeln i mitten blir grön så spammar du på din knapp allt vad du kan. Efter tio sekunder blir neopixeln röd och tänds sedan i samma färg som den knapp som tryckt flest gånger. (Eller oavgjort då blir det blå). Trycker man ner en knapp igen så startar spelet om! Receptet är ungefär så här(lite förenklat): 1. Skaffa en låda. Jag skar ut den här med en laserskärare. Men vilken låda som helst funkar. Tänk på att den bör vara ganska stabil då det blir att spammas ganska hårt. Jag limmade alla kanter utom två så att lådan var stabil men ändå öppen för att bygga. 2. Jag använde en Gemma. Den är liten, och den har exakt det antal digitala portar som vi behöver(3). Till det hade vi en neopixel och två stycken tryckknappar. Se bild ovan för vad jag använde. 3. Koppla neopixeln till D1(om du ska använda min kod). De två andra pinsen på en neopixel går till GND och V-Out. Koppla en knapp till varje av de två ovanstående pinsen som finns. Vi kommer att använda den interna PULLUPen på microchipet så vi behöver inga motstånd. 4. Ladda upp den här koden. Gemman kan vara en jä&&%¤el när det kommer till att programmera. På min laptop dyker det inte upp så jag kan välja port. På en windowsdator så måste det vara rätt drivrutiner. Bästa resursen är helt klart den här. 5. Vi kom under bygget på två saker:

a) Det visade sig att Gemman spottar ut sig samma volt ut på V Out som den blir matad med. Eftersom vi hade tänkt bygga in ett 9V batteri i lådan så ville inte neopixeln leka längre. För att lösa det så var vi tvungna att montera en 5V -spänningsregulator på  batterikabeln. Den blev varm men inte het, så det kändes okej.

IMG_20150418_184148

b) Vi hade glömt att det måste på en strömbrytare! Oops! Det blev så trångt i lådan att man omöjligt kunde hålla på och ta av och på kabeln från batteriet för att sätta på den. Det blev vi tvungna att bygga på.  Det löste vi med en enkel vippbrytare på sidan som var kopplad direkt på batterimatningen.

Sammanfattningsvis så var det ett väldigt varierat projekt. Laserskärare, borrning, limning, lödning, programmering och väldigt väldigt mycket tänkande. Alla har inte tillgång till en laser-skärare, men det går att bygga med vilken stabil låda som helst. Gemman kan krångla innan man kommer igång. Men när den gör det så är den en fruktansvärt häftig liten pryl.