Emil Österlund

Emil + Facebook är inte helt sant.

En vecka utan Facebook. Vad skulle jag missa? Skulle jag sakna det? För en vecka sedan bestämde jag mig för att göra ett uppehåll. Dels för att jag i grunden inte är helt för Facebook som system och dels för att det tar för mycket av min vardag. Jag loggade ut mig från alla datorer jag använder att surfa på internet med, och jag tog bort appen från min telefon. En vecka kan tyckas vara en för kort tid för att prova vara utan. Men jag kom fram till några slutsatser. Som jag skrev dagen efter jag påbörjat min vecka - det läskigaste var hur invand kroppen och hjärnan var att när jag gick på toa så tog jag automatiskt upp telefonen och för att kolla Facebook. När man gick från ett rum till ett annat eller det blev tråkigt så tog jag upp den igen. Även fast jag egentligen visste att jag hade facebook-fri vecka. Det kom helt automatiskt. Och istället så blev jag sittandes och tänka "men vad ska jag nu göra med telefonen". Så jag gjorde något annat istället. Jag läste två böcker. På toa. I tältet(eftersom mina barn tydligen flyttat ut i tältet) och i soffan. Jag skrev lite texter. Någon gång ska jag skriva en bok. Eller tre. Fram tills dess skriver jag korta historier, eller bara situationer som jag tänker på som fastnar och jag tror skulle kunna bli något någon gång. Jag kollade på konstiga dans och konstnärsprogram på tv med min sambo. Och vet ni? DET VAR SKÖNT! Så vad har jag bestämt mig för att göra nu framöver då? Jag insåg också att det var lite krångligt att inte ha Facebook. Vi håller på för fullt att planera en midsommarfest, och det skedde på facebook. Och så använder jag ju facebook i jobbet till och från. Och det skulle nog i längden vara omöjligt för mig att vara helt utan. Jag är inte beredd att dra det så långt riktigt än. Samtidigt tycker jag det tar för mycket tid av min vardag. Så i slutändan så har jag kommit fram till att jag bara kommer vara inne på Facebook på min dator på jobbet. Mitt hem kommer alltså vara facebookfritt. Och det, det kommer bli jätteskönt. Nu planerar jag att läsa om Wheel of time serien. På engelska den här gången. Det känns mycket mer konstruktivt. :)

Kommentarer

Maria Adolfsson
Eller så kan man lägga ifrån sig telefonen när man kommer hem ;) då slipper man alla appar! kram
Eivind M.
Jeg gjorde samme eksperiment, for to måneder siden. Det pågår fortsatt. Jeg er innom Facebook 15 minutter hver søndag, eller når jeg må innom på grunn av programmeringsjobb. Og akkurat som deg er min konklusjon: Det er helt fantastisk :)
Emil
Spännande att jag inte är ensam. Men inte särskilt konstigt och jag tror vi blir fler och fler. Har du samma regler för alla sociala nätverk?
Emil
Inte så enkelt riktigt
Emil
Tyvärr