Emil Österlund

Tips till föräldrar

När vi bildade Daladevelop fick vi en hel del uppmärksamhet i media.  Det var skoj. Daladevelop är ett GRYMT initiativ och vi kommer att göra oerhört mycket roliga saker som gynnar både oss själva samt också Dalarna i stort. På grund av den mediala uppmärksamheten så har jag fått en hel del mail från föräldrar som undrar när vi kör igång med programmeringskurser för barn och hur det fungerar. Det kan jag inte svara på idag. Vi kommer att göra det under 2014. Hur och när vet vi inte riktigt ännu. Vi håller på att se över samarbetspartners och i vilket format våran barnverksamhet ska vara. Det enda jag lovar är - DET KOMMER ATT BLI AV! Men om man vill så kan man börja tjuvträna lite hemma med sina barn. Jag brukar alltid säga att för att kunna programmera så måste man kunna läsa, och det stämmer bra. Men i början kan man också behöva lite hjälp av en vuxen. Här följer några tips på miljöer där man själv kan lära sig programmera - verktygen är framtagna just för att lära barn att programmera och är de verktyg vi använder oss av på våra arrangemang.

Scratch

Scratch hittar du på den här hemsidan. Där skapar man spel med hjälp av  pusselbitar som man drar in.  De olika blocken representerar programmeringsfunktioner. För att flytta en gubbe när man trycker pil höger kan koden t.ex se ut så här: scratch Scratch är ett MYCKET bra första programmeringsspråk som skapar en förståelse för de grundläggande elementen i programmering. Det passar utmärkt för de lite lägre åldrarna, låg och mellanstadie men är kul för de flesta! Prova själv!

Move the turtle

Move the turtle är en app till iOS-enheter(iphone och ipad). Det lär också ut programmering och riktar sig till de lite lägre åldrarna. (de säger själva 5+ men jag tror nog man ska vara några år till. ) Jag har inte provat det själv, men när man diskuterar med andra föräldrar så dyker det alltid upp som ett alternativ.

Hackety Hack!

Hackety Hack är riktat till de som är lite äldre. Här skriver man faktisk kod - i programmeringsspråket Ruby. Det finns lektioner som man följer för att lära sig a vad man kan programmera och hur det fungerar. Rekommenderas från högstadiet och uppåt och det krävs att man förstår engelska någotsånär. Men fungerar jättebra att jobba med tillsammans med en förälder också! Roligt för hela familjen! hackety Uppdatering:  Fick ett tips på twitter om: http://www.kidsruby.com/ som ska vara liknande som Hackety Hack men finnas på svenska. Har inte provat men kan vara värt att prova. 

Arduino och S4A.cat

Ett nyblivet intresse hos mig är Arduino och elektronik. Arduino är en mikroprocessor som man kan programmera att utföra olika saker. Jag kallar det lego för vuxna. Genom ganska enkel kod så kan man få den att utföra olika saker. Min åttaåriga son ÄLSKAR när vi sätter oss. Igår byggde vi en laser som blinkade olika snabbt beroende på hur långt från en fotoresistor vi höll handen. Barn förstår ganska snabbt hur man kopplar in komponenter och hur det fungerar, men de har lite svårare för programmeringsbiten som är lite krånglig. Det är här S4A.cat kommer in i bilden. I början av inlägget pratade jag om SCRATCH. S4A är Scratch för Arduinon. Med det installerat så pusslar man ganska snabbt ihop sina program och det blir betydligt enklare att komma igång. s4a_cat

Kurser

När vi kör igång med våra kurser så är det just de här områdena vi kommer att jobba med. Programmering och elektronik. Barn är fruktansvärt intelligenta och förstår sånt som vi själva sliter ganska hårt med att förstå. Därför är det väldigt roligt att sätta sig ner tillsammans och nörda lite. Gör det, så återkommer jag med mer info när det börjar bli dags för kurs!