Emil Österlund

Ubuntu 11.04 64bit och bankid

Den här guiden fungerar också med nyare installationer av Ubuntu. Har provat på 11.04, 11.10, 12.04.
Det gick inte helt enkelt att installera bankid på min ubuntu 11.04. Det stora problemet var egentligen att jag kör 64 bitars linux och Nexus plugin är gjord för 32 bitars system. Men så här gjorde jag: Börja med att ladda hem bankid från https://install.bankid.com/Download?defaultFileId=Linux och packa sedan upp den.
tar -zxvf BISP-4.18.1.10899.tar.gz
(Observera att versionnumret kan ha förändrats sedan jag skrev den här guiden. tabb hjälper dig hitta rätt så du slipper skriva allt). Gå sedan in i mappen och kör install filen med ett efterföljande i. Ange ditt lösenord. Om allt går som det ska så får du en bekräftelse på att det blev installerat.
cd BISP-4.18.1.10899/
sudo ./install.4.18.1.10899.sh i
Hade vi nu kört ett vanligt 32 bitars system så hade vi varit färdiga. Men det krävdes lite mer kärlek för att få firefox att känna av pluginen i vårat 64bitarssystem. Först måste du installera paketen ia32-libs och så passar vi på att installera pkcs11-data som krävs av vissa sidor för att kunna använda bankid.
sudo apt-get install ia32-libs pkcs11-data
Och sen omvandlar vi 32bits pluginen till ett format som går att läsa av firefox i 64bitarsläge.
nspluginwrapper -i /usr/local/lib/personal/libplugins.so
Vi kan nu titta att det fungerade:
nspluginwrapper -l
och borde då få ett svar liknande:
/home/larsemil/.mozilla/plugins/npwrapper.libplugins.so
  Original plugin: /usr/lib/mozilla/plugins/libplugins.so
  Wrapper version string: 1.2.2
Starta firefox och förhoppningsvis har du bankid installerat och klart.

Kommentarer

Jonas
Tack, fungerade klockrent. Nu återstår bara att läsa in ett certifikat. Får googla vidare.
Thommy M. Malmström
Funkade perfekt på Mint 12 64-bitars
Emil
Men vad roligt! Glad att det fungerar!
Stefan
Näe, jag blir galen. Jag följer alla instruktioner jag hittar men firefox VÄGRAR identifiera säkerhetsprogrammet. Kan det ha att göra med att jag får "Wrapper version string: 1.4.4-1" som svar när jag skriver "$ nspluginwrapper -l" i terminalen? Isf varför?
Emil
Jag har inte provat det på senare tid, har inte haft behov. Jag ska prova idag och återkomma!
Emil
Nu har jag kollat och provat med senaste versionen och för mig fungerar det bra. Dyker det inte upp när du skriver about:plugins i firefox? Finns det inget nexus där? Vilken version av Ubuntu kör du? Är det något annat som skiljer sig jämfört med min guide som du gör?
foo
Tack! Fungerade bra för mig med 64 bitars debian squeeze också. Där får man dock modifiera bank-id installationsscripet så att libplugins.so hamnar i /usr/lib/mozilla/plugins/.
Jens X
..och eftersom install.bankid.com nu vägrar visa nedladdningslänken ("BankID säkerhetsprogram kan inte installeras. Din plattform Linux 64-bit stöds inte"), här är direktlänken: https://install.bankid.com/Download?defaultFileId=Linux
Christian
Stort tack Emil! Det där hade inte varit enkelt att lista ut. Nu när detta funkar kan jag fortsätta med 64-bitars Ubuntu. Det var det sista som jag behövde få ordning på.
Andreas
Stort tack, fungerar fint på 64-bitars Ubuntu 12.04! På en ny installation behövde jag förutom det som beskrivs här dessutom: 1. Själv installera nspluginwrapper innan man kör det (självklart såklart, men jag lyckades missa det) 2. När jag sen skapade ett nytt BankID (swedbank) fick jag inget tillhörande certifikat. Lösningen var denna länk: ln -s /usr/local/lib/personal/libplugins.so /usr/lib/mozilla/plugins Enligt http://ubuntu-se.org/wiki/NexusPersonal#pkcs11-data
janaf
Fungerade klockrent på första försöket med Ubuntu 12.04, Chrome och Handelsbanken dosa utan sladd. Jag har inte testat någon annan kombination.
tobbe
tack för detta. fixade biffen på frugans ubuntu-låda (64bitars 11.10).
Pidde
Funkar med Ubuntu LTS 10.04 också. Glöm bara inte att stänga av adblock för bankens hemsida, annars blir det inte certifierat.
Andreas
Det intressantaste med din artikel är frågan hur du kunde komma fram till detta?
Danne
Funkade ej i min ubuntu fick felmess att directory redan finns så couldnt make directory. Hur ska man göra dårå?
Emil
Hej! Det var genom flera olika länkar och foruminlägg. Hurså?
Emil
I vilket skede får du det?
Derek
Funkade kanon! Tack!!
Per-Erik Eriksson
Funkade fint (Ubuntu 12.04 64 bit)! Tack för bra guide.
steelneck
Hur kan du vara så tokig att du installerar ett program med hemlig källkod, som dessutom kräver att det installeras som root, och inte nog med det, som dessutom kräver att din webbläsare har både java och ännu värre flash. Alla som har ens det minsta hum vet att webbläsaren blir mindre säker när den kan exekvera java-kod och vilka säkerhetshål som öppnas med flash kan vi bara spekulera om eftersom det är sluten kod och kan innehålla allt från keylogger till vidöppna bakdörrar. De som står bakom bankid är inga kompletta idioter, de har ju trots allt satt ihop ett program med tämligen avancerade funktioner. Alltså, de kan ett å annat om datorsäkerhet. Men när sådana människor vill pracka på dig ett "säkerhetsprogram" och samtidigt vägrar att öppet få sin källkod granskad och dessutom vill att du skall installera det med administratörs-rättigheter och till råga på allt kräver att du tillåter din webbläsare att exekvera både java och flash. Då kan du vara absolut ett hundra procent säker på att det är något riktigt jävla skumt med deras program. Rör det inte ens med tång!
Emil
Tyvärr kräver både jobb och liv det! Lev väl
Leo
Tack, äntligen får jag ordning på detta!
Tobbe
Tack Emil! Till slut efter 2 timmars kämpande. För er med handelsbanken! Installera även: 490 sudo apt-get install pcscd opensc openct Samt configurera pcscd: 499 sudo dpkg --configure -a Samt installera HB drivrutiner för kortläsaren: 500 sudo dpkg -i shbecrdeb_1.0.2_i386.deb Otroligt att inte HB supportar 64 bitars linux.
Gustav
Tack för denna guide :) Ska pröva den efter jag installerat Debian 7 eller Linux Mint 15 i veckan. Försöker göra mig fri från Microsoft och detta är ett av stegen :)
Johan
Testade detta på Ubuntu 13.04 idag. Fungerar utmärkt, men fick ändra lite för att det skulle fungera. Installerade även paketet nspluginwrapper och körde dess kommandon genom sudo. Alltså: sudo apt-get install ia32-libs pkcs11-data nspluginwrapper sudo nspluginwrapper -i /usr/local/lib/personal/libplugins.so sudo nspluginwrapper -l Tack för en behövlig guide!
Sven
Installerade Bank-id på Ubuntu 13.10 Linux 64-bit. Fick göra vissa ändringar i instruktionerna, här är de steg jag gjorde: Hämtade Bank-id-appen från: https://install.bankid.com/ Den gnäller på att 64-bit inte supportas, men valde "Säkerhetsprogrammet för andra operativ" och sedan "Ubuntu". Sedan: sudo apt-get install libstdc++6:i386 libidn11:i386 gunzip BISP-4.19.1.11663.tar.gz tar -xvf BISP-4.19.1.11663.tar cd BISP-4.19.1.11663 sudo ./install.4.19.1.11663.sh i sudo apt-get install nspluginwrapper sudo apt-get install pkcs11-data sudo nspluginwrapper -i /usr/local/lib/personal/libplugins.so Testa sedan mot http://www.skatteverket.se/
flin1
tackar fungerade finfint på 13.10 till och med för en datorokunnig som jag. Varför kan inte Handeslsbanken fixa detta från början? Samtidigt det har blivit lite bättre från HB över åren tycker jag.
Victor
Tack för en utmärkt guide, dock har jag fastnat på nspluginwrapper. Har packat upp men när jag kör sudo får jag bara upp "no appropriate viewer found for /usr/local/lib/personal/libplugins.so" Ursäkta en nybörjare, men vad betyder det? (Jag kör 13.10)
MaryLinn
Använder 13.10 ... har ännu inte lyckats. (det har ju gått några år och diverse updateringar) .. Uppenbarligen har ju en del här lyckats men har själv inte kommit fram till någon lösning.
MaryLinn
Hej, finns det någon möjlighet att du missat någonting? Får nämligen bara "fiinns inget kommando eller "kunde ej hitta paket" .....
Emil
Hej! Jag kör 13.10 och det fungerar. Så det ska gå att göra. :) Guiden är uppdaterad genom åren med hjälp av tips från diverse kommentarer och att jag uppdaterat själv. Om du får ett fel så posta gärna både kommandot du kör och svaret du får så kanske jag kan ge ett tips eller två!
Emil
Och du har installerat bankid innan du kör det?
Erik
I vilken mapp ska bankid installeras? Ska man installera den från /home/användarnamn eller ska man lägga in den i någon annan mapp?
Emil
Du menar när du sparar ner filen? Det spelar ingen roll. Det är när man kör skriptet sen som den installeras där den ska vara.
Carl
Har fått det att funka på Ubuntu 13.10 64-bit. Förutom installation av drivrutin och program har jag gjort följande: - länkat libplugin.so manuellt (installationsskriptet gör ett hårdkodat antagande om var ens Firefox-plugins finns) - installerade libidn11:i386 - installerade pkcs11-data (notera att ia32-libs inte finns för Ubuntu 13.10) - installerade och körde nspluginwrapper (vid installationen fick jag segmentation fault, vilket jag även får om jag kör nspluginwrapper -l, men allt funkar ändå) För felsökning kan jag rekommendera "ldd libplugin.so", kolla om något bibliotek inte hittas. Installera i så fall. Är det redan installerat så installera 32bits-versionen, t ex 'sudo apt-get install libidn11:i386' vilket jag var tvungen att göra. Jag har BankID genom Handelsbanken, med BankID på kortet i kortläsaren, behövde inte krångla med import av certifikat/ID etc. Funkar fint att logga in på Handelsbanken och Skatteverket - test.bankid.com gnäller dock på att Linux 64-bit inte stöds.
Olof
Guld! Made my day. Tack Emil, Sven och ni andra. Funkade för Xubuntu 13.10. Kärlek.