Emil Österlund

Utvärdering S4A.cat

  Julen nalkas med stormsteg och med det så kände jag att det var dags för lite julpyssel tillsammans med min åttaåring. I mitt inlägg riktat till föräldrar vad man kan göra för sina teknikintresserade barn så nämnde jag hastigt S4a.cat och det var vad som stod på agendan för kvällen. S4A är som jag nämnde en scratchversion gjord just för att prata med en arduino. En arduino är en mikroprocessor som man kan använda som hjärna i robotar, för att skapa snygga led-sekvenser, eller för att mäta temperaturer i olika rum. Den programmeras och fungerar enkelt förklarat ungefär såhär: Om knappen på pin 10 blir intryckt, blinka lampan på pin 11. Med s4a slipper man programmera, och kan istället pussla sina program vilket gör det väldigt överskådligt. På hemsidan s4a.cat finns instruktioner om hur man kommer igång. Jag sammanfattar det här, men för mer detaljerade instruktioner kolla S4As instruktioner.
  • Ladda hem s4a. http://s4a.cat/#downloads. Det finns till flera plattformar. Installera det.
  • Om du inte har Arduino-miljön installerad så installerar du den.
  • Ladda in det här programmet i din arduino: http://s4a.cat/downloads/S4AFirmware15.ino. Ja du hörde rätt. Man laddar in ett program i arduinon, allt som sen programmeras i s4a kommuniceras seriellt till mikroprocessorn.
  • När programmet är inladdat så kom ihåg att stänga ner Arduino-IDEn och starta istället s4a.cat.
Nu är du klar att börja labba.  Under fliken rörelse så hittar man det mest intressanta godiset. Vårat Hello World blev att koppla en led på pin 10, och när man tryckte mellanslag så skulle den blinka 10 gånger. s4a_1 Sen gjorde vi ett program kopplat till en RGB-diod där man kunde styra varje enskild färg med olika knappar på datorns tangentbord. Efter det så var åttaåringen i princip självgående när så han kopplade till en buzzer och någon till led som han gjorde olika saker med. Först när man tittar så var det lite krångligt att hitta alla pins. Tog man digital pin on så fick man välja mellan tre pins. Men efter ett tag hittade jag alla. Dock är ett antal pins låsta till t.ex motorer. Om de går att använda till annat det vet jag inte. Tillslut kommer det nog ändå tillbaka till en enda fråga: Är S4A bra för att lära elektronik  och programmering till barnen? Och svaret på det är helt klart: JA! Det var både roligt, och intressant. Jag satt bredvid och hjälpte mest till, och åttaåringen var självgående efter en halvtimme. Vi kommer absolut sitta fler gånger. IMG_20131222_201533 IMG_20131222_194203