Emil Österlund

Växthussensor - uppdatering

Min plan var klar - det skulle bli en växthussensor. Så jag började bygga. Men ni kommer inte att tro vad som hände sen. :)

Min plan var egentligen ganska enkel. Jag skulle bygga en liten shield/modul som kunde passa på en Arduino Nano. Så jag började skissa, beställde hem grejer(motstånd, skruvplintar, kontakter, kondensatorer och stiftlister) och satte mig och började löda.

Och det känns som allt gick fel. Ganska fort så kom jag fram till det ni ser på bilden ovan. Men efter det så blev det bara fel. Först fick jag löda om flera kontakter, då lödningen släppte på en gång. Efter det så provade jag att ladda upp koden för att se vad jag fick för värde på sensorn. -285C. Så kallt var det inte i mitt hus. Och den ändrades inte när jag höll termistorn i handen heller. Dags att felsöka.
Så jag gick för att ta fram min multimeter. Kom ihåg att den var i delar efter att ha gått sönder. Tog fram oscilloscopet. Märk att det säkert hade gått alldeles utmärkt att felsöka det jag behövde med ett oscilloscop - men jag klarade det inte. Jag fick konstiga värden, jag fick bra värden, och sen fick jag ännu konstigare värden. Allt inom loppet av några minuter - och det utan att jag gjorde några förändringar.

Så jag gav helt enkelt upp och insåg att det är andra kvällen jag fått lov att ge upp för att jag inte har en fungerande multimeter. Så nu blir det nästa steg. Lite nöjd är jag nog ändå, för att jag hade ett oscilloscop när det behövdes, samt för att min lilla modul ser väldigt bra ut.
Lite missnöjd över att det inte funkade och att jag inte visste hur jag skulle använda mitt oscilloscop fullt ut.