Emil Österlund

WordCamp 2016

I dagarna var vi på WordCamp 2016 i Stockholm. Det var ett väl genomfört arrangemang - men vi måste prata lite mer om varför den ena skon skaver lite.

Först måste vi bara säga: WordCamp 2016 var det proffsigaste, snyggaste och bäst genomförda WordCampet i Sverige någonsin. Hatten av till alla arrangörer.

Jag var skeptisk när jag hörde att det skulle bli i samband med Internetdagarna. Förra gången så var vi ett spår vid sidan om som inte fick ta del av Internetdagarnas gemensamma utrymmen. Men i år var vi med och det var grymt. Bra keynotes, grymma lokaler och en oerhört proffsig inramning.

När det kom till de föreläsningar som hölls så gjorde alla även det bra och proffsigt. Mina favoriter var Andreas Eks(inget nytt, ständigt aktuellt) samt Angry Creatives (hur långt kan man ta sin deploylösning egentligen(svaret var tydligen sjukt långt)). Så i stort sett så var WordCampet riktigt riktigt bra. Skulle jag vara lite kritisk så tycker jag att 20 min för en dragning är VÄLDIGT kort tid.

Men ändå var jag inte riktigt nöjd. Min ena sko skaver och den har gjort det länge. Och det handlar nog först och främst om mina förväntingar på arrangemanget WordCamp.

Jag lär mig väldigt sällan något nytt.

Och det vill jag. Jag vill komma hem från WordCampet med ryggsäcken full av saker att tänka på och jobba med. Jag vill få 8bitars käftsmällar över saker jag gör fel och jag vill lära mig nya saker.
Men det tekniska djupet på WordCamp är sällan djupt. Och det tycker jag är synd. Det är väldigt många oerhört kompetenta utvecklare på samma plats. Under paneldebatten så sade Petronella att en utvecklare på hennes byrå hade sagt att "WordPress behöver inte bli bättre för användarna, det behöver bli bättre för utvecklarna".  Och jag kände att NU, nu blev det helt plötsligt väldigt intressant. Men det skämtades bara bort och så gick man vidare. Men det tyckte jag var den viktigaste kommentaren under hela dagen.

Så vad är det jag vill ha då?

Jag efterlyser en konferens om WordPress med ett större tekniskt djup. Med längre föredrag och förhoppningsvis i lite learning by doing. För den delen så behöver det inte bara vara WordPress. Det får gärna vara prat och diskussioner om PHP, hostinglösningar, deploylösningar, CI, versionshantering och mycket annat. Men jag BEHÖVER verkligen åka iväg på ett bra svenskt arrangemang och fylla på med inspiration.

Jag upprepar igen att jag på inget sätt tycker att arrangörerna av WordCamp har gjort ett dåligt jobb. Men det är min lilla utvärdering på vad JAG vill få när jag åker iväg.

Det tisslas om ett WordCamp på Åland. Jag är för, Åland är fantastiskt. Och jag hoppas på ruggigt nördiga föreläsningar.

 

 

Kommentarer

Rickard Bennison
Jag förstår dig och håller med om känslan. Det är därför jag sällan åker på WordPress träffar. Jag är intresserad av att hänga med om du hittar något. Annars får vi ta tag i det själva =)
Rikard
Håller med dig. Åker främst på dessa träffar för att vara social och träffa människor. Blir lätt lite asocialt att sitta hemma och koda hehe.