Emil Österlund

Wordpress är bäst - men en liten protest

Vi jobbar dagligen med Wordpress som produkt. Det är ett gediget och bra system. Bra på det mesta. Och det är den stora favoriten bland många(de flesta? ) utvecklare. Det utvecklas av ungefär hur många utvecklare som helst världen över och det är open source. Det finns lika många plugins som det finns teman och de spänner över en enorm spann av problem som behöver lösas. Men genom dagligt arbete - och andra produkter att jämföra med - så är det inte perfekt. Det finns mycket att utveckla och jag hoppas att wordpress går åt det hållet framöver, särskilt när det handlar om så triviala saker som mall och mediahantering.

1. Mediahanteraren är värdelös!

Här tror jag den mest wordpress-älskande utvecklaren i hela världen håller med mig. Wordpress mediahantering är ganska rejält totalt värdelös. Visst, det går att ladda upp bilder och infoga på sidor. Men inte särskilt mycket mer. Vill du lägga bilder i olika mappar / kategorier? Går inte. Vill du ha ett enkelt sätt att bifoga redan uppladdade bilder till en sida? Det går inte. . Vill du få en smidig översikt över uppladdad media? Det går inte. Vill du hitta en bild bland de tretusen som finns men inte minns vad du döpte den till när du laddade upp den? Det går typ inte.

2. Mallhanteringen är fruktansvärt osmidig!

Först och främst - sättet att blanda HTML och PHP är bara inte smidigt och lättläst på något sätt alls. Hur fint man än försöker strukturera upp det så blir det aldrig särskilt lättläst. Men det största problemet är ändå när man har sidor som behöver lite extra information. Då måste man först lägga in en plugin - eller en oerhörd mängd kod - för att få en ruta i admin där man kan skriva in den extra informationen och man måste sen också skriva in det i sidmallen att det ska användas. Om man dessutom har olika sidmallar på en post-typ så måste man med javascript dölja eller visa rutorna beroende på vilken sidmall som används. Allt detta om man t.ex vill ha flera fasta bildhållare. Förut tyckte jag det här var helt okej. Men sen köpte vi Destinator Sverige ABs produkt Destinator CMS och förstod att det fanns en annan värld. Där ser en sidmall ut så här:

Vilket då automatiskt genererar en backend som innehåller - en heading, en bildhållare och en textyta. Skulle man vilja göra en förändring i mallen så gör man det enkelt genom att bara lägga in det objektet man vill ha:

Och vips är både frontend och backend uppdaterade. En enda rad kod. Motsvarande i Wordpress hade varit betydligt mer. Som en bonus så får man template error om koden man skriver inte skulle validera.   [box type="bio"] Destinator CMS är ett system som vi jobbar med på bland annat Leksands IF, Leksands Bröd och många fler siter. Vi jobbar för fullt med att färdigställa koden för att släppa den som öppen källkod. Det kommer förhoppningsvis vara klart våren 2013. [/box]

Kommentarer

Lauhakari [mikko]
Tjena. Hängde inte riktigt med på allt det som inte går att göra. Bifoga/lägga till befintliga bilder på en sida går väl att göra, finns under samma popup som man laddar upp. Där ifrån kan man även söka efter bilder man har laddat upp. Att den listan kunde visat bilderna i olika sorters listor (ex. bara miniatyrer) däremot skulle vara schysst. Hur tänkte du man skulle hitta en bild som du inte minns namnet på? Undrar lite också över vad du menade med en oerhörd mängd kod – för att få en ruta i admin där man kan skriva in den extra informationen. Kan du inte bara använda custom-fields? Finns inbyggt, om du inte vill skapa egna meta-boxar d.v.s. Och varför måste du dölja saker med javascript?? Många funderingar *heheheh*
Emil
Hej! Det går att lägga till bilder till ett inlägg enkelt från mediebiblioteket. Men om du bara vill attacha bilderna till en post så måste man göra det via den logiska vägen "infoga bilder i innehåll" och sen ta bort dem från textrutan. Då är de "attachade" så att man kan använda dem i t.ex galleri eller om man vill leka med wp_get_attachment_image(). I andra system kan det vara att man vet att en bild ligger i mappen "pressbilder". Då kan det vara lätt att hitta den fast man inte vet vad den heter. Självklart finns custom-fields. Men då måste du skriva i slugnamnet när du ska lägga till något. Det är inte användarvänligt alls. Därför måste man lägga till egna metaboxar och då blanda in plugins eller skriva mycket kod. Om man då har två olika sidmallar till "page"-post-typen som använder olika metaboxar så vill man dölja den ena men inte den andra. Då måste man blanda in backend-javascript. Allt går att göra, det är oftast bara väldigt väldigt omständigt. Tack för kommentaren!